Nog nooit was het verschil in speelsterkte tussen Groen Geel (GG) en TOP zo klein als in de periode voorafgaand aan deze wedstrijd.  TOP zag immers bepalende, dominante spelers afscheid nemen en had een gevulde ziekenboeg. Dus de tijd zou rijp zijn voor GG om in Sassenheim vol voor de winst te gaan. En voor beide ploegen was dit min of meer een sleutelwedstrijd. Winst van GG zou betekenen dat TOP op nul zou blijven met een wedstrijd tegen PKC in het vooruitzicht. Vier punten voorsprong op TOP, Oost Arnhem en DOS’46 zou GG behoorlijk in het zadel brengen. Het liep echter anders. Aan de hand van een ontketende Jimmy Swikker (goed voor 10 goals) wist TOP aan het langste eind te trekken, eindstand 26-23. Goed om eens terug te blikken.

GG startte in de volgende opstelling: Kevin, Carlo, Lindsy en Lisanne in de aanval en Terrenc, Thomas, Susila en Romy in de verdediging. De opening was voor TOP. Swikker liet meteen zijn intenties zien deze wedstrijd, 1-0 en 2-0. Mijns inziens kon hij te gemakkelijk de combinatie met de aangeef opzoeken en dat bracht Thomas, die het niet slecht deed tegen hem, enigszins in de problemen. Later daar over meer. Swikker, opgegroeid in Den Haag (HKV/OE), via Fortuna nu dus bij TOP (dynamische transitie: een beproefd scenario in Zuid Holland voor gelukzoekende talenten), kwam uiteindelijk op 10 goals en werd terecht als ‘Player of the Match” uitgeroepen. GG liet ook gelijk zien dat de Wormerse intenties ook niet voor de poes waren: 2-1 en 2-2 door onze vrouw in vorm, Susila. Daar waar ik in de wedstrijd tegen Oost Arnhem kritisch was over het aanvallende combinatiespel, was ik blij verrast door het spel van GG in de eerste helft. Veel passen-lopen, open ruim spel met veel verlegsituaties naar het achterveld en derhalve meerdere kansen per aanval. Dus minder statisch van opzet en zeker geen overmaat aan het verfoeide trechter korfbal. GG was in de opening van de eerste helft dan ook meer dominant dan TOP. Bij 2-2 een vervelend incident. Bij een doorbraak van de sterk spelende Lindsy kwam TOP speelster Milou Schuiling hard terecht tegen de aangever en blesseerde haar schouder. Niet veel later moest zij zich laten vervangen. Wel een strafworp voor GG, Lindsy 2-3. Onze dames dus prominent in de aanval. Lisanne kreeg veel kansen maar verzuimde zichzelf te belonen. De 5-5 was een GG goal na een wonderschone combinatie. Mooie diagonaal gevolgd door veel hoog tempo breedte spel bracht Carlo vanuit de korf in een scoringspositie vanaf 4 meter. De klasbak rondde meedogenloos af. Het deed mij even denken aan het wervelende combinatie spel van de San Antonio Spurs in hun hoogtij dagen. De 6-7 van Kevin (afstand) was mooi en dat gold ook voor de 6-8 van Lindsy. Laatste werd mooi vrijgespeeld door een doorbrekende Fenna, in de ploeg gekomen voor Lisanne. Het was echter TOP dat meer en meer groeide in de laatst 10 minuten van de eerste helft. Swikker begon steeds meer met een hoog rendement te spelen en ondanks het feit dat hij overduidelijk de man in vorm was bij de Sassenheimers, had GG dit collectief beter moeten verdedigen. Meer risico’s nemen in het verstoren van de aangeef door de dames zou daarbij helpen in mijn beleving. Bij 10-9 dus een bovenliggend TOP en meer destabilisatie bij GG. Minder duelkracht, minder samenspel, minder rendement. Ook wat slordigheidjes in passing en opbouw. Gelukkig deed TOP dat eigenlijk ook. Supersub Stijn inmiddels ook binnen de lijnen (voor Thomas). Na een mooie ploffer van Terrenc (12-12) ruststand 13-12 in het voordeel van TOP. Conclusie: een open wedstrijd met alle kansen voor GG. Combinatiespel prima en overall rendement te laag. GG had er drie meer in moeten gooien. Barbara Brouwer goed uitgeschakeld door Lindsy. Wel wat controle verlies in het laatste part van de eerste helft, waarvan acte.

Tweede helft toch wat organisatorische mankementen bij GG. TOP kreeg meer verdedigende rebounds dan ons lief was en ons aanvalsspel neigde te veel naar statische eindacties. Vooral het ‘meevangen’ van de dames van TOP kon als hinderlijk beschouwd worden. Lisanne inmiddels weer voor Fenna en Martin mocht zijn opwachting maken voor Kevin. De stand was inmiddels 14-12 en Martin bewees zijn waarde door de aansluitingstreffer op te tekenen, 16-14. Toch weer een gat van drie want dezelfde Martin verzuimde om Frank Mostard over te nemen nadat hij doorbrak tegen Carlo. Nadat Terrenc voor 17-15 had gezorgd liep TOP uit via 19-15 naar 25-19. De negentiende van GG was er trouwens één van ongekende schoonheid (Carlo). In deze periode bleek Mostard toch wel de kwelgeest te zijn voor de onzen. Controleverlies, verminderde duelkracht en ook verminderde cohesie binnen GG. Vooral in deze fase liet TOP zien dat zij meer voor de overwinning ging dan GG. En dat liet zich vertalen in ingebrachte energie, kracht in de duels en vooral mentale uitstraling dat de wedstrijd voor jou was!  De spreekwoordelijke nekslag, of toch niet ? Toch nog een wending in de wedstrijd! Martin tweemaal, Terrenc en een stip van Fenna betekenden 25-23 met nog 3 minuut 23 op de klok. Martin had zich onsterfelijk kunnen maken door een korte kans te verzilveren (met nog genoeg tijd op de klok) maar de 25-24 bleef jammer genoeg uit. In de slotfase nog een groene kaart voor Thomas die de bal gefrustreerd naar de grond sloeg en de 26-23 van, wie anders,  Jimmy Swikker. Einde wedstrijd. Een boek herinner je vaak aan het laatste hoofdstuk en coach Harmzen was zichtbaar teleurgesteld toen hij voor de camera moest verschijnen. In zijn achtertuin dus niet het gewenste resultaat. Gebrek aan vechtlust, duelkracht en de ‘echte’ wil om te winnen. Dat was er zijns inziens wel bij TOP. Hij had daar dus echt wel een punt. Aan de andere kant ook wel veel aanknopingspunten die mij positief stemmen. Ik heb genoten van Susila en met name van Lindsy. Ook lof voor Lisanne die toch veel kansen had gecreëerd in deze wedstrijd. Als de hoeveelheid speelminuten voor Fenna uitgebreid kunnen worden dan is dat ook een goede ontwikkeling. Kevin gaat met een hoger rendement spelen als hij meer in de eindactie wordt gebracht, let op mijn woorden. Daarnaast groeien Ter en Carlo elke wedstrijd weer. En met Martin en Stijn als super-subs hebben we een sterke bank.

Volgende week DVO/Accountor thuis. De Bennekommers gingen wederom over de 30 en bonden ditmaal DOS’46 aan de zegekar (22-31). De ploeg staat dus met 4 punten uit twee wedstrijden samen met PKC bovenaan in groep B. Desalniettemin ligt DVO ons wel en ik verwacht een meer dan mooie wedstrijd.

Heb er zin in, u kijkt toch ook ?

Marcel de Leeuw

TWEEDE HELFT DOET GROEN GEEL OPBREKEN. TOP/LITTA IN SASSENHEIM TREKT TERECHT AAN HET LANGSTE EIND (26-23)