Groen Geel / IJskoud de Beste – DOS’46

Afgelopen zaterdag de tiende wedstrijd en dus de eerste return in de (reserve) KL. Het Nijeveense DOS’46 kwam met haar sterke selectie op bezoek. En wie herinnert zich nog de eerste wedstrijd van GG in de KL tegen datzelfde DOS’46. Toch wel een beetje plankenkoorts, veel verdedigende problemen onzerzijds m.b.t. hun spitsen Harjan Visscher en Jelmer Jonker, ‘meescorende’ dames van DOS’46 en weinig rendement van onze heren leidden tot een flinke nederlaag (26-15). Inmiddels zijn we twee maanden verder. DOS’46 deed wat het zou moeten doen: winnen van de onderkant en verliezen van de bovenkant. GG daarentegen gaat steeds volwassener spelen maar staat wel na elke wedstrijd door diverse redenen met lege handen en blijft derhalve in de gevarenzone. Verder nog iets te vermelden in de periode voorafgaand aan deze wedstrijd? Nou, in ieder geval 1 spits van DOS’46 minder binnen de lijnen. Jelmer Jonker had in de gewonnen wedstrijd tegen PKC een rode kaart opgelopen voor een trappende beweging nadat zijn tegenstander hem aan zijn zere vinger/hand had getrokken na een benutte strafworp. Merkwaardig incident zou je zeggen. De PKC-er in kwestie wist kennelijk niet dat Jelmer juist aan deze hand geblesseerd was en op het wedstrijdformulier werd gezet dat er, bij de trappende beweging, geen daadwerkelijk contact was tussen beide benen. Drie wedstrijden schorsing dus. In dezelfde wedstrijd viel Leander Zwolle ook geblesseerd uit maar hij was wel in staat om te starten tegen GG. Doelstelling voor GG was duidelijk en niet veel anders dan tegen DVO de week ervoor: punten halen!

Het voorgerecht zoals gebruikelijk de wedstrijd tussen beide reserve-teams. Ons tweede deed destijds in Nijeveen goede zaken door met 16-18 te winnen maar na deze wedstrijd vertoonde de ploeg enige wisselvalligheid. Na de winstpartij uit tegen Tempo op 30 november 2019 (19-20) werd er niet meer gewonnen en deed GG2 zich niet zelden tekort door bijna zekere winstpartijen in de slotfase kinderlijk eenvoudig uit handen te geven. “Slotfase korfbal” vereist wat andere competenties en mindset, zou je zeggen. Het tweede startte met Jasper, Thomas, Sascha en Jaleesa in de aanval en met Hidde, Gerben, Annabel en Elise in de verdediging. Jasper en Annabel waren productief in de eerste helft. Beide spelers wisten de korf goed van afstand te vinden maar konden, door o.a. zelf niet goed te sluiten, niet voorkomen dat een 5-3 voorsprong door DOS’46 2 omgezet werd tot een 5-8 achterstand. De 6-9 was een buzzer beater van DOS’46 2, altijd leuk in een wedstrijd, en via 7-9 en 9-10 wist GG2 toch meer in de wedstrijd te komen (13-11) om daarna DOS weer langszij te laten komen. Enig gedoe met de schotklok kostte GG wat concentratie en DOS’46 2 schutter Bonne Bus tekende voor 14-15 en 14-16. Gerben, aanvankelijk fysiek onder de indruk van zijn tegenstander, ontpopte zich in deze wedstrijd steeds meer als publiekslieveling en maakte indruk door sterk spel en een hoog aanvallend rendement. Zijn 15-16, een schot met opvallend veel ‘back-spin’ was lekker en zo kon GG de thee opzoeken met een gevoel dat er in deze wedstrijd alles nog mogelijk zou zijn.

Het was echter DOS’46 2 dat beter uit de rust kwam (snel 15-19) en in deze fase had GG wat minder geluk met de, veelal warrig fluitende, leidsman. Zo werden er vrije ballen afgefloten en duidelijke strafworpen niet gegeven. Topschutter Thomas zette de achtervolging in (17-20 en 18-20) en Gerben en Hidde maakten er weer een wedstrijd van (20-20). DOS’46 2 zat ook niet stil en strafte elk misverstand en/of te ruim verdedigen van GG2 af (20-23). Maar ook dat gat werd weer dicht gespeeld door GG2. De ingevallen Romy (teveel speelminuten in de reeks wedstrijden voorafgaand…) had een mooie assist op uitblinker Gerben en tilde zelf de 23-24 er in. Hidde zorgde voor de gelijkmaker en DOS’46 2 miste op een cruciaal moment een strafworp dankzij de jarige Fred Baar die zijn verbale one-liner “op het randje…!” maar weer eens uit de oude doos haalde. Iets wat schijnbaar nog steeds werkt gezien het feit dat hij deze grap ook bij het eerste succesvol kon uithalen. Waarvoor dank, Fred. DOS’46 2 had inmiddels haar meest gevaarlijke spits om onbegrijpelijke reden uit de ploeg gehaald en de apotheose volgde: Thomas 25-24, Gerben 26-25, Jasper 27-27, Gerben 28-28. “Koning” Gerben werd als man-of-the-match getipt door de aanwezige kenners maar een veel te gemakkelijk gegeven vrije bal aan DOS’46 2, met daaruit voortvloeiend een kort schot, gooide wederom roet in het eten en liet GG2 gedesillusioneerd met lege handen achter (eindstand 28-29). Al met al een hele leuke partij maar jammer genoeg weer geen punten.

Snel door naar het eerste. Alles was weer goed geregeld: spreekstalmeester Ivan en de mannen van de lichtshow (gelukkig speelde GG3 dus nu niet gelijk met GG1!). GG ging lekker van start en domineerde de openingsfase via afstand goals van Stijn, Kevin en Fenna (3-0). De 5-1 van Fenna (haar tweede goal) werd gevolgd door een 5-4 en weer een 7-4 (Carlo en Lindsy) en het begon er daadwerkelijk op te lijken dat er deze avond wel degelijk iets viel te halen voor GG. Met name het eerste aanvalsvak van DOS’46 haperde herhaaldelijk. Zo waren er veel ‘air-ballen’ van spits Max Malestein, een speler die niet zou misstaan als figurant in de serie ‘Prison Break’, maar ook zijn medespelers wisten met moeite de korf te vinden. Malestein werd vanaf meet aan goed verdedigd door Kevin Dik. Groen Geel speelde lekker haar eigen spel en controleerde het spelbeeld. Bij 9-6, 21 minuten gespeeld, een incident met misschien wel verstrekkende gevolgen voor GG. Kevin nam een vrije bal en hield in, Malestein sprong tegen het lichaam en kon vertrekken met een groene kaart. Het contact was niet stevig en over de zwaarte van de overtreding met daaraan gekoppeld de straf kun je van mening verschillen. Feit was wel dat Malestein, niet echt in de wedstrijd, naar de bank ging en dat Harjan Visscher, tot het moment van de groene kaart goed verdedigd door Stijn en slechts 2 goals achter zijn naam hebbend, via wissel Wiljan Snip verkaste naar het andere vak om daar in de spits te lopen. Visscher kwam in zijn nieuwe vak meer tot zijn recht, zou een ware plaaggeest vormen voor Kevin en uiteindelijk 11 doelpunten maken in deze wedstrijd. Het andere vak werd aangevuld door aansteuner Jesse de Jong, hetgeen tot gevolg had dat beide dames Kim Petersen en met name Nienke Hintzbergen nog meer in de spits werden gepositioneerd. Kevin verzilverde de stip, 10-6 en het afstandschot van de sterk spelende Stijn betekende 11-6, lekker zou je zeggen! Het slotakkoord deze helft was echter voor DOS’46. Vijf goals van hen (waaronder drie van de steeds sterker spelende Visscher) en maar één van GG (afstand Terrenc met nog 1 seconde op de schotklok) betekende een 12-11 ruststand. Conclusie: opgebouwde voorsprong is zeer relatief, meescoren is een vereiste en het ‘probleem’ Visscher verdiende toch wel enige aandacht. Verder viel op dat beide ploegen zich bedienden van behoorlijke statisch spel: rebounder draait om dames blok om en de eindactie werd veelal gezocht in de bewegende spits in het voor-veld.

In de tweede helft wist GG tot aan 16-16 aan de goede kant van de score te blijven. Carlo, bij vlagen toch veel ruimte krijgend van Pascal Frieswijk, speelde niet fortuinlijk deze pot en had er wat mij betreft meer in mogen gooien. De 16-18 (tweemaal Visscher) werd gevolgd door een 17-19 en 18-20. De inmiddels ingezette Marieke verzilverde een mooie doorloopbal (19-20, briljant). Martin brak door, werd onreglementair gestopt en mocht de stip zelf verzilveren (20-20). De zaal ontplofte weer en waar heb ik dat meer gezien bij deze stand! De opmaak voor de slotfase. Lindsy miste een grote kans en Marieke kreeg een strafworp tegen (herhaaldelijke overtreding in de aangeefpositie). Toch wel opmerkelijk bij een speler die maar net in het veld staat en derhalve weinig tijd had om overtredingen te herhalen. Verder nog opmerkelijker was het feit dat de scheidsrechter in het achterveld het contact zag als een aanvallende overtreding van DOS’46 en dat de scheidsrechter in het voorveld dit schijnbaar anders zag. De tijd begon te dringen, zeker toen Visscher de 20-22 aantekende en Hintzbergen vanuit een vrije bal 20-23 mocht aantekenen. De 21-23 van Martin gaf weer hoop en na de 21-24 van de, tot op dat moment onzichtbare, Geertje Hoekstra leek de nekslag voor GG. Een strafworp van Kevin (zijn zesde goals) betekende 22-24 met nog 1:40 minuut op de klok. DOS’46 verprutste een aanval en GG nam extreem veel risico op alles en iedereen, behalve Harjan. Een strafworp van Marieke met nog 1:01 minuut betekende een wissel van dezelfde Marieke (KL debuut van Romy!) en een benutte stip van Martin (23-24). Extreem inzakken van de GG verdedigers leverde nog balbezit op met nog 00:31 seconden op de klok. Wat een wedstrijd! En wat een anticlimax om de wedstrijd te zien eindigen met een aanvallende overtreding van Lisanne. De gelouterde Geertje Hoekstra liep een fractie eerder in de baan van Lisanne en ging gewillig tegen de grond in de aangeef positie. De herhaling gezien te hebben kan ik niets anders concluderen dat de scheidsrechters het bij het juiste eind hadden. Eindstand 23-24, gestreden en verloren, de bekende lege handen en een gedesillusioneerd GG begrijpelijk in zak en as.

“Als we één keer van DOS’46 hadden kunnen winnen, dan was het deze keer wel”, hoor ik nog livestream verslaggever Jeroen Nootebos zeggen en hij sloeg de spijker op de kop. Wat opviel was dat GG weer behoorlijk last had van 1 topspeler die er meer dan 10 scoorde en dat we dit probleem collectief schijnbaar niet het hoofd konden bieden. Of het nu van der Steen, Meerkerk of Visscher is, we kunnen maar moeilijk dealen met dergelijke situaties. Veel meer risico nemen over de andere spelers met de hoop dat deze topspitsen niet in de wedstrijd komen? Ik weet niet of dat de oplossing is, maar het is het overwegen waard. Of hoort er gewoon bij ? Toch ook weer wat positiefs te halen uit deze wedstrijd. GG begint per week volwassener te spelen en het kan niet anders dan we punten in de nabije toekomst gaan binnenhalen.

Volgende week Fortuna uit. Ik zeg gewoon winnen. Komt U ook?

 

Marcel de Leeuw

 

Potverdrie, so close…

Door Marcel de Leeuw, 14 months ago

Groen Geel / IJskoud de Beste – DOS’46

Afgelopen zaterdag de tiende wedstrijd en dus de eerste return in de (reserve) KL. Het Nijeveense DOS’46 kwam met haar sterke selectie op bezoek. En wie herinnert zich nog de eerste wedstrijd van GG in de KL tegen datzelfde DOS’46. Toch wel een beetje plankenkoorts, veel verdedigende problemen onzerzijds m.b.t. hun spitsen Harjan Visscher en Jelmer Jonker, ‘meescorende’ dames van DOS’46 en weinig rendement van onze heren leidden tot een flinke nederlaag (26-15). Inmiddels zijn we twee maanden verder. DOS’46 deed wat het zou moeten doen: winnen van de onderkant en verliezen van de bovenkant. GG daarentegen gaat steeds volwassener spelen maar staat wel na elke wedstrijd door diverse redenen met lege handen en blijft derhalve in de gevarenzone. Verder nog iets te vermelden in de periode voorafgaand aan deze wedstrijd? Nou, in ieder geval 1 spits van DOS’46 minder binnen de lijnen. Jelmer Jonker had in de gewonnen wedstrijd tegen PKC een rode kaart opgelopen voor een trappende beweging nadat zijn tegenstander hem aan zijn zere vinger/hand had getrokken na een benutte strafworp. Merkwaardig incident zou je zeggen. De PKC-er in kwestie wist kennelijk niet dat Jelmer juist aan deze hand geblesseerd was en op het wedstrijdformulier werd gezet dat er, bij de trappende beweging, geen daadwerkelijk contact was tussen beide benen. Drie wedstrijden schorsing dus. In dezelfde wedstrijd viel Leander Zwolle ook geblesseerd uit maar hij was wel in staat om te starten tegen GG. Doelstelling voor GG was duidelijk en niet veel anders dan tegen DVO de week ervoor: punten halen!

Het voorgerecht zoals gebruikelijk de wedstrijd tussen beide reserve-teams. Ons tweede deed destijds in Nijeveen goede zaken door met 16-18 te winnen maar na deze wedstrijd vertoonde de ploeg enige wisselvalligheid. Na de winstpartij uit tegen Tempo op 30 november 2019 (19-20) werd er niet meer gewonnen en deed GG2 zich niet zelden tekort door bijna zekere winstpartijen in de slotfase kinderlijk eenvoudig uit handen te geven. “Slotfase korfbal” vereist wat andere competenties en mindset, zou je zeggen. Het tweede startte met Jasper, Thomas, Sascha en Jaleesa in de aanval en met Hidde, Gerben, Annabel en Elise in de verdediging. Jasper en Annabel waren productief in de eerste helft. Beide spelers wisten de korf goed van afstand te vinden maar konden, door o.a. zelf niet goed te sluiten, niet voorkomen dat een 5-3 voorsprong door DOS’46 2 omgezet werd tot een 5-8 achterstand. De 6-9 was een buzzer beater van DOS’46 2, altijd leuk in een wedstrijd, en via 7-9 en 9-10 wist GG2 toch meer in de wedstrijd te komen (13-11) om daarna DOS weer langszij te laten komen. Enig gedoe met de schotklok kostte GG wat concentratie en DOS’46 2 schutter Bonne Bus tekende voor 14-15 en 14-16. Gerben, aanvankelijk fysiek onder de indruk van zijn tegenstander, ontpopte zich in deze wedstrijd steeds meer als publiekslieveling en maakte indruk door sterk spel en een hoog aanvallend rendement. Zijn 15-16, een schot met opvallend veel ‘back-spin’ was lekker en zo kon GG de thee opzoeken met een gevoel dat er in deze wedstrijd alles nog mogelijk zou zijn.

Het was echter DOS’46 2 dat beter uit de rust kwam (snel 15-19) en in deze fase had GG wat minder geluk met de, veelal warrig fluitende, leidsman. Zo werden er vrije ballen afgefloten en duidelijke strafworpen niet gegeven. Topschutter Thomas zette de achtervolging in (17-20 en 18-20) en Gerben en Hidde maakten er weer een wedstrijd van (20-20). DOS’46 2 zat ook niet stil en strafte elk misverstand en/of te ruim verdedigen van GG2 af (20-23). Maar ook dat gat werd weer dicht gespeeld door GG2. De ingevallen Romy (teveel speelminuten in de reeks wedstrijden voorafgaand…) had een mooie assist op uitblinker Gerben en tilde zelf de 23-24 er in. Hidde zorgde voor de gelijkmaker en DOS’46 2 miste op een cruciaal moment een strafworp dankzij de jarige Fred Baar die zijn verbale one-liner “op het randje…!” maar weer eens uit de oude doos haalde. Iets wat schijnbaar nog steeds werkt gezien het feit dat hij deze grap ook bij het eerste succesvol kon uithalen. Waarvoor dank, Fred. DOS’46 2 had inmiddels haar meest gevaarlijke spits om onbegrijpelijke reden uit de ploeg gehaald en de apotheose volgde: Thomas 25-24, Gerben 26-25, Jasper 27-27, Gerben 28-28. “Koning” Gerben werd als man-of-the-match getipt door de aanwezige kenners maar een veel te gemakkelijk gegeven vrije bal aan DOS’46 2, met daaruit voortvloeiend een kort schot, gooide wederom roet in het eten en liet GG2 gedesillusioneerd met lege handen achter (eindstand 28-29). Al met al een hele leuke partij maar jammer genoeg weer geen punten.

Snel door naar het eerste. Alles was weer goed geregeld: spreekstalmeester Ivan en de mannen van de lichtshow (gelukkig speelde GG3 dus nu niet gelijk met GG1!). GG ging lekker van start en domineerde de openingsfase via afstand goals van Stijn, Kevin en Fenna (3-0). De 5-1 van Fenna (haar tweede goal) werd gevolgd door een 5-4 en weer een 7-4 (Carlo en Lindsy) en het begon er daadwerkelijk op te lijken dat er deze avond wel degelijk iets viel te halen voor GG. Met name het eerste aanvalsvak van DOS’46 haperde herhaaldelijk. Zo waren er veel ‘air-ballen’ van spits Max Malestein, een speler die niet zou misstaan als figurant in de serie ‘Prison Break’, maar ook zijn medespelers wisten met moeite de korf te vinden. Malestein werd vanaf meet aan goed verdedigd door Kevin Dik. Groen Geel speelde lekker haar eigen spel en controleerde het spelbeeld. Bij 9-6, 21 minuten gespeeld, een incident met misschien wel verstrekkende gevolgen voor GG. Kevin nam een vrije bal en hield in, Malestein sprong tegen het lichaam en kon vertrekken met een groene kaart. Het contact was niet stevig en over de zwaarte van de overtreding met daaraan gekoppeld de straf kun je van mening verschillen. Feit was wel dat Malestein, niet echt in de wedstrijd, naar de bank ging en dat Harjan Visscher, tot het moment van de groene kaart goed verdedigd door Stijn en slechts 2 goals achter zijn naam hebbend, via wissel Wiljan Snip verkaste naar het andere vak om daar in de spits te lopen. Visscher kwam in zijn nieuwe vak meer tot zijn recht, zou een ware plaaggeest vormen voor Kevin en uiteindelijk 11 doelpunten maken in deze wedstrijd. Het andere vak werd aangevuld door aansteuner Jesse de Jong, hetgeen tot gevolg had dat beide dames Kim Petersen en met name Nienke Hintzbergen nog meer in de spits werden gepositioneerd. Kevin verzilverde de stip, 10-6 en het afstandschot van de sterk spelende Stijn betekende 11-6, lekker zou je zeggen! Het slotakkoord deze helft was echter voor DOS’46. Vijf goals van hen (waaronder drie van de steeds sterker spelende Visscher) en maar één van GG (afstand Terrenc met nog 1 seconde op de schotklok) betekende een 12-11 ruststand. Conclusie: opgebouwde voorsprong is zeer relatief, meescoren is een vereiste en het ‘probleem’ Visscher verdiende toch wel enige aandacht. Verder viel op dat beide ploegen zich bedienden van behoorlijke statisch spel: rebounder draait om dames blok om en de eindactie werd veelal gezocht in de bewegende spits in het voor-veld.

In de tweede helft wist GG tot aan 16-16 aan de goede kant van de score te blijven. Carlo, bij vlagen toch veel ruimte krijgend van Pascal Frieswijk, speelde niet fortuinlijk deze pot en had er wat mij betreft meer in mogen gooien. De 16-18 (tweemaal Visscher) werd gevolgd door een 17-19 en 18-20. De inmiddels ingezette Marieke verzilverde een mooie doorloopbal (19-20, briljant). Martin brak door, werd onreglementair gestopt en mocht de stip zelf verzilveren (20-20). De zaal ontplofte weer en waar heb ik dat meer gezien bij deze stand! De opmaak voor de slotfase. Lindsy miste een grote kans en Marieke kreeg een strafworp tegen (herhaaldelijke overtreding in de aangeefpositie). Toch wel opmerkelijk bij een speler die maar net in het veld staat en derhalve weinig tijd had om overtredingen te herhalen. Verder nog opmerkelijker was het feit dat de scheidsrechter in het achterveld het contact zag als een aanvallende overtreding van DOS’46 en dat de scheidsrechter in het voorveld dit schijnbaar anders zag. De tijd begon te dringen, zeker toen Visscher de 20-22 aantekende en Hintzbergen vanuit een vrije bal 20-23 mocht aantekenen. De 21-23 van Martin gaf weer hoop en na de 21-24 van de, tot op dat moment onzichtbare, Geertje Hoekstra leek de nekslag voor GG. Een strafworp van Kevin (zijn zesde goals) betekende 22-24 met nog 1:40 minuut op de klok. DOS’46 verprutste een aanval en GG nam extreem veel risico op alles en iedereen, behalve Harjan. Een strafworp van Marieke met nog 1:01 minuut betekende een wissel van dezelfde Marieke (KL debuut van Romy!) en een benutte stip van Martin (23-24). Extreem inzakken van de GG verdedigers leverde nog balbezit op met nog 00:31 seconden op de klok. Wat een wedstrijd! En wat een anticlimax om de wedstrijd te zien eindigen met een aanvallende overtreding van Lisanne. De gelouterde Geertje Hoekstra liep een fractie eerder in de baan van Lisanne en ging gewillig tegen de grond in de aangeef positie. De herhaling gezien te hebben kan ik niets anders concluderen dat de scheidsrechters het bij het juiste eind hadden. Eindstand 23-24, gestreden en verloren, de bekende lege handen en een gedesillusioneerd GG begrijpelijk in zak en as.

“Als we één keer van DOS’46 hadden kunnen winnen, dan was het deze keer wel”, hoor ik nog livestream verslaggever Jeroen Nootebos zeggen en hij sloeg de spijker op de kop. Wat opviel was dat GG weer behoorlijk last had van 1 topspeler die er meer dan 10 scoorde en dat we dit probleem collectief schijnbaar niet het hoofd konden bieden. Of het nu van der Steen, Meerkerk of Visscher is, we kunnen maar moeilijk dealen met dergelijke situaties. Veel meer risico nemen over de andere spelers met de hoop dat deze topspitsen niet in de wedstrijd komen? Ik weet niet of dat de oplossing is, maar het is het overwegen waard. Of hoort er gewoon bij ? Toch ook weer wat positiefs te halen uit deze wedstrijd. GG begint per week volwassener te spelen en het kan niet anders dan we punten in de nabije toekomst gaan binnenhalen.

Volgende week Fortuna uit. Ik zeg gewoon winnen. Komt U ook?

 

Marcel de Leeuw