PKC/ Vertom – GG/IJskoud de Beste 27-13

Het verlies tegen DVO was best aangekomen in het Papendrechtse kamp. De Bennekommers schoten met scherp (30%?) en kregen teveel ‘favoriete schoten’ van PKC cadeau, aldus coach Scholtmeijer. Dat moest dus anders. Opmerkelijk genoeg geen woord over tegenstander Groen Geel in zijn voorbeschouwing. De Papendrechters, niet gewend om te verliezen, zijn schijnbaar erg met zichzelf bezig en hebben zowaar de diensten van een mental coach al geruime tijd geleden ingehuurd. Want het loopt nog niet echt lekker bij de landskampioen.

Coach Harmzen van GG had het over andere zaken. Over sociale verbinding zoeken, energie en strijdlust, maar ook over stapjes maken en vandaag dus ‘meten’ met PKC. Ook wat cijfermatige doelen. Liefst 110 kansen vandaag, geen misselijke opgave tegen het powerteam van Scholtmeijer. Als laatste moest pressie verdedigen het PKC lastig maken. Er werd afgelopen week dinsdag flink getraind, maar donderdag aanmerkelijk gas terug genomen, ten faveure van wat sociale activiteiten. Tot zover de context.

Wat konden we verwachten deze wedstrijd? PKC, flink sterker en zeker uitkomend in de kampioenspoule straks, zou zeker wel winnen maar GG wilde de strijd best aangaan. In het verleden hebben wij best aardige potten gespeeld in Papendrecht. Het voorgerecht bestond uit de wedstrijd tussen de reserves in de vroege middag. Ons tweede speelde een beschamende eerste 20 minuten. Via 8-1 werd het 11-2 in een wedstrijd waar GG2 veel 1-schots aanvallen had, weinig cohesie vertoonde en nauwelijks probleemoplossend vermogen ten toon spreidde. Veel verongelijkte blikken naar elkaar als een aanviel niet liep en best wel bij vlagen wat gelatenheid. Derhalve weinig pogingen met een onvoldoende percentage. GG onwaardig! Laatste 5 minuten van de eerste helft enig herstel en dat stemde mij positief. Ruststand 14-8.

De tweede helft werd het gelukkig wat meer een wedstrijd en kwam GG2 tot 4 goals. Echter, een tussensprint van het sterk reboundende PKC2 gaf weer een 23-15 stand op het bord. Ondanks dat Hidde er vijf in peerde de tweede helft kon PKC2, aan de hand van Van den Goorbergh (8 goals), tot een eindstand van 28-21 komen. Betere tweede helft, draak van een eerste helft.

Dan de wedstrijd van het eerste. Kevin nog steeds terugkerend van een blessure dus niet in de selectie. Best een redelijke opening. GG kon PKC aardig bijbenen en had verdedigend redelijk de zaakjes op orde. Lisanne stal heel wat afstuiterende ballen en ook het voorverdedigen leverde bij vlagen winst op. Moet wel worden bij gezegd dat PKC in deze fase in de organisatie rommelig en veelal slordig speelde. Na 8 minuten een 4-3 stand op het bord maar aanvallend doemde al snel zware donderwolken op. Best wel veel druk van PKC, maar niet zo erg dat GG daar onder bezweek. Hinderlijk veel druk op onze rebound. Ondertussen kwam PKC aanvallend wat meer in de wedstrijd en bleek Leeuwenhoek de korf steeds vaker te vinden. Ruststand 15-5 met veelzeggende cijfers: in 20% van al onze aanvallen wisten we niet tot een kans te komen en in 44% van onze aanvallen waren we de bal kwijt na 1 schot (bron: gewoon turven). Terrenc had een sterke periode met drie goals maar bleef verder te vlak. De andere mannen hadden het zwaar tegen hun directe tegenstanders en dat gold eigenlijk ook voor onze dames. Susila brak vroeg in de wedstrijd lekker door maar had een bovengemiddelde foutenmarge. Lisanne deed het verdedigend goed maar had het vizier aanvallend absoluut niet scherp en je zag aan Fenna dat zij nog lang niet de oude is in dergelijke zware wedstrijden. De commentatoren van PKC hadden een paar rake one-liners. “Groen Geel heeft geen man binnen dit team die er 6-7 maakt per wedstrijd”. En daar hadden ze natuurlijk gelijk in. Misschien is dit wel de prijs die je betaalt als je anderhalf jaar lang teveel nadruk legt op aanvallende dominantie van onze dames. Zo maar een gedachte. Dezelfde commentatoren doen er overigens goed aan om niet teveel stemming te maken als het gaat om ‘shirtjes-hangen’ van GG in de eerste helft van deze wedstrijd. Het viel allemaal best wel mee. Laten ze zich eerder druk maken om de, bij vlagen, onbehouwen acties van Olav van Wijngaarden.

De 15-5 werd omgezet in een 27-13 eindstand, dus 12-8 in de tweede helft. Daar kon ook de prima invalbeurt van Martin (4 goals) niets aan veranderen. Echter, het spelbeeld was nagenoeg onveranderd. Wederom 20% 0-schots aanvallen en zelfs 56% 1-schotsaanvallen. PKC was overduidelijk een maatje te groot in deze wedstrijd. GG 13 goals uit 83 pogingen maakt 15.66%, rebound 49.09%; PKC 27 goals uit 141 pogingen maakt 19.15%, rebound 79.73% (bron: korfballeague.nl). Nul schots aanvallen mag eigenlijk niet op dit niveau. Passing fouten, miscommunicatie en doorzichtigheid van de opbouw liggen daaraan vaak ten grondslag. 1 schots aanvallen is een ander verhaal. Was de schotselectie beroerd? Hadden we wel genoeg binding bij de rest? Hadden we de tweede heer niet meer voorin moeten houden? Vragen die allemaal relevant zijn in mijn beleving. PKC verdient de complimenten door, ook in hun beleving waarschijnlijk matige wedstrijd, overtuigend te winnen. Overigens, het mooiste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door onze Scott de Decker, een prachtige tip-in. We hebben nu alles gehad. Vijf gespeeld twee punten. Niet echt om naar huis te schrijven. In de returns worden DVO en PKC wederom lastige klussen. Laten we inzetten op winst tegen concurrenten OA, DOS’46, TOP/Litta in het nieuwe jaar.