De kop is eraf ! En het doel was bereikt. Winst tegen Oost Arnhem (OA). In een lege Groen Geel hal wist de thuisploeg OA onder de 20 goals te houden en wist er zelf 4 meer te maken dan de tegenpartij. De voorspelling van GG coach Harmzen kwam daarbij grotendeels uit. Goed om even terug te blikken bij deze, voor beide teams, belangrijke pot.

Oost Arnhem kennen we nog van vorig jaar. Makkelijke winst thuis en ontluisterende nederlaag in Valkenhuizen (game winner Noa Kapteyn in dying seconds of the game..). Het waren de enige twee punten voor OA in een KL seizoen waar degraderen gelukkig niet tot de opties behoorde. Groen Geel daarentegen haalde in dat jaar overigens maar zes punten. De selectie van OA is redelijk intact gebleven en één opvallende speler is halsoverkop aangehaakt dit zaalseizoen: de boomlange Krijn van het Kaar. De U19 international, zoon van zowel Groen Geel als Oost Arnhem coryfee Frank, had na 6 jaar succesvolle DVO-jeugdopleiding met niet onaanzienlijke prijzen besloten om zijn carrière voort te zetten in Arnhem. Een verstandige keuze en iets in mij zegt dat het plafond nog niet bereikt is bij Krijn. Krijn stond overigens in de wedstrijd tegen onze echte “A status” international Terrenc. Klasse Ter, dat je dit allemaal bereikt hebt (hele opleiding in Wormer!) en geniet met volle teugen van dit intensieve korfballeven vandaag de dag. Coach Pullen van OA wond er tijdens de voorbeschouwing geen doekjes om. “We gaan er dit jaar proberen in te blijven en gaan in elke wedstrijd voor de winst”. Hij doelde daarbij op de, dit seizoen, relatief zware degradatieregeling in de KL. In de oefenreeks enige wisselvalligheid van OA (gelijk tegen Blauw Wit en royaal verlies tegen Dalto) mede gezien het feit dat de beschikbaarheid van de spelers suboptimaal was. OA zou als strijdplan veel druk gaan zetten in de verdediging en over veel schijven gaan scoren. Wel wat huiswerk voor de coach van de Arnhemmers: leer de achternamen van de spelers uit het hoofd! GG coach Harmzen was tevreden over de verdedigende competenties van de onzen. Zijn strijdplan was om OA onder de 20 goals te houden. Rebound onderbreken, in de paalzone behoudend verdedigen om zo de korte kansen eruit te halen waren onder andere belangrijke elementen. Verder ook veel aandacht voor het aanvallende rendement, wat nogal eens te wisselvallig bleek. “Ingeslopen onzekerheid bij gemiste kansen, mentale kracht of juist een tekort aan”, maakte een brugje naar de verdergaande professionalisering van de GG staf, lees de introductie van een sport psycholoog. Nu ben ik een grote voorstander van professionalisering en vind sportpsychologie een buitengewoon interessant domein, maar we moeten het probleem “onzekerheid” ook niet groter maken dan het is. Jezelf dingen aanpraten is ook een kunst. Qua opstelling goede berichten: Fenna is er weer grotendeels bij, Carlo weer fit na enkelblessure, Stijn is er weer bij (was die weg dan ?), en wellicht het meest belangrijkste, Susila weer volledig inzetbaar na een kwakkeljaar. Want Susila maakte mijns inziens indruk tijdens de voorbereiding.


Terug naar de wedstrijden. Het voorgerecht traditioneel de reserves. En GG2 swingde de pan uit! Aan de hand genomen door een ontketende Noor, 4 goals in de openingsfase en uiteindelijk uitkomend op 7 treffers, domineerde GG vanaf het begin. Bij 11-4 de eerste vroege time out van OA2. Het mocht allemaal niet baten. De tip in van Scott, veel power in dat lichaam, was briljant en betekende de 12-4. Bij 18-8 stonden alle spelers van GG op de scorelijst. Wat gebeurde er nog meer ? De Buzzer beater van Elise (21-9, tevens ruststand) was natuurlijk lekker en na de rust betrad de derde Molenaar telg (Tijmen) het veld. Het kan niet anders dat moeder Marleen trots achter de televisie zou zitten. Overigens, in aanwezigheid van de sympathieke aanvoerder Hidde werd GG2 op dat moment gevuld door 50% ex-Rodianen. Mooi feitje. Gerben (goed voor vijf goals) was trouwens weer ouderwets aan het smijten met krachten en had vele vliegende rebounds, meestal van zijn eigen schoten, waarvan acte. De 25-11 betekende de vijfde van Scott, de 26-11 de vijfde van Hidde en de 29-12 de vijfde van Noor. Over vele schijven gesproken ! De wedstrijd werd afgesloten met mooie ‘floaters’ van Scott en Britt, eindstand 34-17. Coach Christiaan kan niet anders dan tevreden zijn over deze goede wedstrijd. Nu is OA2 natuurlijk geen top 3 team en komen de echte zware jongens nog, dus iets van een zwaluw en een zomer. Uitdaging voor de coach wordt wel om de brede selectie, gevuld door spelers die allemaal willen shinen, tevreden te houden qua speelminuten.

Dan de wedstrijd van GG1. We gingen er eens lekker voor zitten. Carlo, Kevin, Lisanne en Lindsy in de aanval en Terrenc, Thomas, Romy en Susila in de verdediging. Opmerkelijk was het feit dat de luchtmacht (Krijn, Jasper Broenink) van OA in 1 vak geposteerd werd. Een stroperig begin waarbij OA steeds aan het juiste eind van de score zat. Korte kansen van zowel Lisanne als Carlo mis in een fase waarbij OA rustig het voortouw nam (1-3). De tip in van Krijn ging gelukkig mis en de doorbraak van de energieke Lindsy was lekker. Toch wel veel statisch aanvalsspel in beide vakken van GG. Mannetje om vrouwtje naar de rebound. Aangeef blijft staan en eindactie gespeeld in de 2-2. Veel acties direct naar binnen toe, weinig goede vakbezetting en helemaal weinig acties vanuit de korf of laat staan 3-1 spel. Dus (te) makkelijk te verdedigen door de OA klevers. Zowel verbaal als nonverbaal ontevredenheid bij staf en spelers. Bij 3-5 (14e minuut) de eerste Time Out van GG. Daarna eigenlijk volharding van het probleem met vele missers. Carlo doorloopbal mis, Lindsy doorloopbal mis (eigenlijk strafworp). Het zat ons duidelijk ook niet allemaal mee. De interceptie van Thomas bij de middenlijn was lekker en werd goed gevolgd door een doorbraak van Kevin. Onreglementair afgestopt, strafworp 4-5. Lindsy, zoals gezegd lekker actief, baalde van haar ‘uitdraai’ bal maar wist wel de 5-5 van afstand erin te leggen. Tijd voor Fenna. Carlo liet zich te makkelijk piepelen onder de korf (5-6) maar wist na de mooie gelijkmaker van Susila (6-6) wel via een vrije bal de eerste voorsprong van GG te bewerkstelligen (7-6). Over vrije ballen gesproken, op dit niveau kun je er niet twee opkloten is mijn mening. Stof tot nadenken dus. Ruststand 8-6. Conclusie: rendement ondermaats, aanvalsspel te doorzichtig en te beperkt / eentonig. Teveel direct naar binnen in de 2-2. De 9-7 na de rust was een cadeautje van een OA dame, lekker scherp Fenna. Toch ook weer wat onscherpte in onze verdediging, 9-9. De 10-9 van Fenna was mooi (zonder de korf te raken) en de daar op volgende strafworp werd door haar gemist. Dit zie je niet vaak bij haar. Gelukkig hadden we Stijn inmiddels ingebracht voor Thomas, die het best lastig had tegen de lange klauwen van Krijn. En Stijn ontpopte zich als ‘de redder van de wedstrijd’. Uiteindelijk kwam hij tot twee fraaie goals (11-9 en 14-13) en een belangrijke assist op Terrenc (15-13). De 12-9 van Carlo was overigens ook lekker, zo kennen we je weer Car! Kenners op het ereterras zeiden “als we drie punten voor komen, dan winnen we deze wedstrijd”. Niets was minder waar. 12-9 werd 12-13. Carlo legde zijn derde erin onder de korf 13-13, Stijn zoals gezegd 14-13 en Terrenc 15-13. De ban leek gebroken. Iets van de bekende schroom er af. De 16-13 van Kevin was de mooiste van de wedstrijd en GG bouwde uit naar 19-13. OA had inmiddels de handdoek in de ring gegooid, al was de 19-14 best fraai, evenals de buzzer beater, 19-15.


 

Doel bereikt, al moesten de twee punten wel een hoop goed maken in deze wedstrijd. Verdedigend best aardig maar aanvallend ondermaats. Te eenzijdig, te voorspelbaar en met een te geringe efficiency; de stroperigheid van deze wedstrijd is dan snel verklaard. 2-2 en dan naar binnen is best een beproefde tactiek maar moet veel vaker worden afgewisseld met andere patronen. Het in regressie gaan van een team bij een te hoge (zelf opgelegde ?) weerstand kan een oorzaak zijn. Voer voor psychologen !

 


Volgende week TOP/Litta uit. De ploeg heeft een jasje uit gedaan maar is nog steeds een club van formaat. De Sassenheimers verloren hun openingswedstrijd met 31-22 van DVO/Accountor in Bennekom, ook geen lullige tegenstander.

 

Werk aan de winkel Groen Geel!

 
Ik heb er zin in. U kijkt toch ook ?


Marcel de Leeuw

 

 

 

LICHT TELEURSTELLENDE OUVERTURE IN WORMER. MET HANGEN EN WURGEN GEWONNEN VAN OOST ARNHEM (19-15)

Door Marcel de Leeuw, 3 years ago

De kop is eraf ! En het doel was bereikt. Winst tegen Oost Arnhem (OA). In een lege Groen Geel hal wist de thuisploeg OA onder de 20 goals te houden en wist er zelf 4 meer te maken dan de tegenpartij. De voorspelling van GG coach Harmzen kwam daarbij grotendeels uit. Goed om even terug te blikken bij deze, voor beide teams, belangrijke pot.

Oost Arnhem kennen we nog van vorig jaar. Makkelijke winst thuis en ontluisterende nederlaag in Valkenhuizen (game winner Noa Kapteyn in dying seconds of the game..). Het waren de enige twee punten voor OA in een KL seizoen waar degraderen gelukkig niet tot de opties behoorde. Groen Geel daarentegen haalde in dat jaar overigens maar zes punten. De selectie van OA is redelijk intact gebleven en één opvallende speler is halsoverkop aangehaakt dit zaalseizoen: de boomlange Krijn van het Kaar. De U19 international, zoon van zowel Groen Geel als Oost Arnhem coryfee Frank, had na 6 jaar succesvolle DVO-jeugdopleiding met niet onaanzienlijke prijzen besloten om zijn carrière voort te zetten in Arnhem. Een verstandige keuze en iets in mij zegt dat het plafond nog niet bereikt is bij Krijn. Krijn stond overigens in de wedstrijd tegen onze echte “A status” international Terrenc. Klasse Ter, dat je dit allemaal bereikt hebt (hele opleiding in Wormer!) en geniet met volle teugen van dit intensieve korfballeven vandaag de dag. Coach Pullen van OA wond er tijdens de voorbeschouwing geen doekjes om. “We gaan er dit jaar proberen in te blijven en gaan in elke wedstrijd voor de winst”. Hij doelde daarbij op de, dit seizoen, relatief zware degradatieregeling in de KL. In de oefenreeks enige wisselvalligheid van OA (gelijk tegen Blauw Wit en royaal verlies tegen Dalto) mede gezien het feit dat de beschikbaarheid van de spelers suboptimaal was. OA zou als strijdplan veel druk gaan zetten in de verdediging en over veel schijven gaan scoren. Wel wat huiswerk voor de coach van de Arnhemmers: leer de achternamen van de spelers uit het hoofd! GG coach Harmzen was tevreden over de verdedigende competenties van de onzen. Zijn strijdplan was om OA onder de 20 goals te houden. Rebound onderbreken, in de paalzone behoudend verdedigen om zo de korte kansen eruit te halen waren onder andere belangrijke elementen. Verder ook veel aandacht voor het aanvallende rendement, wat nogal eens te wisselvallig bleek. “Ingeslopen onzekerheid bij gemiste kansen, mentale kracht of juist een tekort aan”, maakte een brugje naar de verdergaande professionalisering van de GG staf, lees de introductie van een sport psycholoog. Nu ben ik een grote voorstander van professionalisering en vind sportpsychologie een buitengewoon interessant domein, maar we moeten het probleem “onzekerheid” ook niet groter maken dan het is. Jezelf dingen aanpraten is ook een kunst. Qua opstelling goede berichten: Fenna is er weer grotendeels bij, Carlo weer fit na enkelblessure, Stijn is er weer bij (was die weg dan ?), en wellicht het meest belangrijkste, Susila weer volledig inzetbaar na een kwakkeljaar. Want Susila maakte mijns inziens indruk tijdens de voorbereiding.


Terug naar de wedstrijden. Het voorgerecht traditioneel de reserves. En GG2 swingde de pan uit! Aan de hand genomen door een ontketende Noor, 4 goals in de openingsfase en uiteindelijk uitkomend op 7 treffers, domineerde GG vanaf het begin. Bij 11-4 de eerste vroege time out van OA2. Het mocht allemaal niet baten. De tip in van Scott, veel power in dat lichaam, was briljant en betekende de 12-4. Bij 18-8 stonden alle spelers van GG op de scorelijst. Wat gebeurde er nog meer ? De Buzzer beater van Elise (21-9, tevens ruststand) was natuurlijk lekker en na de rust betrad de derde Molenaar telg (Tijmen) het veld. Het kan niet anders dat moeder Marleen trots achter de televisie zou zitten. Overigens, in aanwezigheid van de sympathieke aanvoerder Hidde werd GG2 op dat moment gevuld door 50% ex-Rodianen. Mooi feitje. Gerben (goed voor vijf goals) was trouwens weer ouderwets aan het smijten met krachten en had vele vliegende rebounds, meestal van zijn eigen schoten, waarvan acte. De 25-11 betekende de vijfde van Scott, de 26-11 de vijfde van Hidde en de 29-12 de vijfde van Noor. Over vele schijven gesproken ! De wedstrijd werd afgesloten met mooie ‘floaters’ van Scott en Britt, eindstand 34-17. Coach Christiaan kan niet anders dan tevreden zijn over deze goede wedstrijd. Nu is OA2 natuurlijk geen top 3 team en komen de echte zware jongens nog, dus iets van een zwaluw en een zomer. Uitdaging voor de coach wordt wel om de brede selectie, gevuld door spelers die allemaal willen shinen, tevreden te houden qua speelminuten.

Dan de wedstrijd van GG1. We gingen er eens lekker voor zitten. Carlo, Kevin, Lisanne en Lindsy in de aanval en Terrenc, Thomas, Romy en Susila in de verdediging. Opmerkelijk was het feit dat de luchtmacht (Krijn, Jasper Broenink) van OA in 1 vak geposteerd werd. Een stroperig begin waarbij OA steeds aan het juiste eind van de score zat. Korte kansen van zowel Lisanne als Carlo mis in een fase waarbij OA rustig het voortouw nam (1-3). De tip in van Krijn ging gelukkig mis en de doorbraak van de energieke Lindsy was lekker. Toch wel veel statisch aanvalsspel in beide vakken van GG. Mannetje om vrouwtje naar de rebound. Aangeef blijft staan en eindactie gespeeld in de 2-2. Veel acties direct naar binnen toe, weinig goede vakbezetting en helemaal weinig acties vanuit de korf of laat staan 3-1 spel. Dus (te) makkelijk te verdedigen door de OA klevers. Zowel verbaal als nonverbaal ontevredenheid bij staf en spelers. Bij 3-5 (14e minuut) de eerste Time Out van GG. Daarna eigenlijk volharding van het probleem met vele missers. Carlo doorloopbal mis, Lindsy doorloopbal mis (eigenlijk strafworp). Het zat ons duidelijk ook niet allemaal mee. De interceptie van Thomas bij de middenlijn was lekker en werd goed gevolgd door een doorbraak van Kevin. Onreglementair afgestopt, strafworp 4-5. Lindsy, zoals gezegd lekker actief, baalde van haar ‘uitdraai’ bal maar wist wel de 5-5 van afstand erin te leggen. Tijd voor Fenna. Carlo liet zich te makkelijk piepelen onder de korf (5-6) maar wist na de mooie gelijkmaker van Susila (6-6) wel via een vrije bal de eerste voorsprong van GG te bewerkstelligen (7-6). Over vrije ballen gesproken, op dit niveau kun je er niet twee opkloten is mijn mening. Stof tot nadenken dus. Ruststand 8-6. Conclusie: rendement ondermaats, aanvalsspel te doorzichtig en te beperkt / eentonig. Teveel direct naar binnen in de 2-2. De 9-7 na de rust was een cadeautje van een OA dame, lekker scherp Fenna. Toch ook weer wat onscherpte in onze verdediging, 9-9. De 10-9 van Fenna was mooi (zonder de korf te raken) en de daar op volgende strafworp werd door haar gemist. Dit zie je niet vaak bij haar. Gelukkig hadden we Stijn inmiddels ingebracht voor Thomas, die het best lastig had tegen de lange klauwen van Krijn. En Stijn ontpopte zich als ‘de redder van de wedstrijd’. Uiteindelijk kwam hij tot twee fraaie goals (11-9 en 14-13) en een belangrijke assist op Terrenc (15-13). De 12-9 van Carlo was overigens ook lekker, zo kennen we je weer Car! Kenners op het ereterras zeiden “als we drie punten voor komen, dan winnen we deze wedstrijd”. Niets was minder waar. 12-9 werd 12-13. Carlo legde zijn derde erin onder de korf 13-13, Stijn zoals gezegd 14-13 en Terrenc 15-13. De ban leek gebroken. Iets van de bekende schroom er af. De 16-13 van Kevin was de mooiste van de wedstrijd en GG bouwde uit naar 19-13. OA had inmiddels de handdoek in de ring gegooid, al was de 19-14 best fraai, evenals de buzzer beater, 19-15.


 

Doel bereikt, al moesten de twee punten wel een hoop goed maken in deze wedstrijd. Verdedigend best aardig maar aanvallend ondermaats. Te eenzijdig, te voorspelbaar en met een te geringe efficiency; de stroperigheid van deze wedstrijd is dan snel verklaard. 2-2 en dan naar binnen is best een beproefde tactiek maar moet veel vaker worden afgewisseld met andere patronen. Het in regressie gaan van een team bij een te hoge (zelf opgelegde ?) weerstand kan een oorzaak zijn. Voer voor psychologen !

 


Volgende week TOP/Litta uit. De ploeg heeft een jasje uit gedaan maar is nog steeds een club van formaat. De Sassenheimers verloren hun openingswedstrijd met 31-22 van DVO/Accountor in Bennekom, ook geen lullige tegenstander.

 

Werk aan de winkel Groen Geel!

 
Ik heb er zin in. U kijkt toch ook ?


Marcel de Leeuw